Poziv: Umjetnički pojmovnik javnog prostora 2022

Poziv mladim umjetnicima i umjetnicama

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon poziva umjetnike i umjetnice do 35 godina da predlože radove za Umjetnički pojmovnik javnog prostora u 2022. godini. Riječ je o višegodišnjem programu organizacije koji je tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara. Ključna komponenta je mentorski proces unutar kojeg mlađi umjetnici/ce sa starijim umjetnici/ama s iskustvom rada u javnom prostoru rade na konceptualizaciji i pripremi prijedloga za realizaciju. Autorica i umjetnička voditeljica programa je ak. slikarica i multimedijalna umjetnica Kristina Leko, mentorica odabranim umjetnicima/cama, dok je producentica programa povj. umj. Maša Štrbac.

U 2022. godini program provodimo u Šibensko-kninskoj županiji, a tema su lokalni i/ili regionalni stereotipi. Pozivamo umjetnike/ce da predlože radove koji ih propituju, dekonstruiraju, izigravaju ili karikiraju… Format rada nije zadan, može biti performans ili javna akcija, urbana intervencija, privremena prostorna instalacija, uz uvjet da se realizira u javnom, otvorenom prostoru. Participativni umjetnički radovi, tj oni koji uključuju sudjelovanje građana/ki su dobrodošli. U slučaju ograničenja zbog epidemiološke situacije, razmotriti ćemo realizaciju rada online.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Poželjno je da je predlagatelj/ica iz Šibensko-kninske županije ili da ima veze s tim područjem. Mogu se prijaviti umjetnici/ce iz različitih disciplina, studenti/ce kao i mladi profesionalci/ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržavamo prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove/ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti). Jedan/na prijavitelj/ica može se natjecati sa više (do 3) prijedloga.

Rok za podnošenje prijedloga je ponedjeljak, 20. rujna 2021.

Prijedlozi se podnose putem online obrasca (link) u kojem se traži koncept rada s opisom izvedbe te podaci o autoru/ima (kratke biografije). Moguće je priložiti vizualni materijal kao ilustraciju prijedloga (skice, fotomontaže i sl, do 200 KB po slici).

Odabrani prijedlog/e prijavit ćemo na natječaje Ministarstva kulture i medija RH, te lokalne i regionalne natječaje. Rezultate očekujemo u prvom tromjesečju 2022. te ćemo o njima obavijestiti autore/ice i prema tome dogovoriti realizaciju koja bi trebala biti unutar razdoblja lipanj – rujan 2022. godine.

Eventualna pitanja u vezi Poziva mogu se uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org ili telefon 097 643 9713 (Maša Štrbac, producentica). Prijavljeni/e će o rezultatima biti obaviješteni mejlom.

Umjetnička voditeljica programa i mentorica umjetnicima/cama je Kristina Leko, ak. slikarica, multimedijalna umjetnica i filmska autorica koja se specijalizirala u području participacijske umjetnosti (community art) i umjetnosti u javnom prostoru. Osnivačica je, uz Marijanu Rajčić, Otvorenog likovnog pogona. Od 1999. pokrenula je, realizirala i u partnerstvu producirala nekoliko opsežnih, katkad višegodišnjih vlastitih projekata umjetnosti u zajednici, u suradnji s različito profiliranim kulturnim i socijalnim ustanovama te često uz participaciju zakinutih socijalnih skupina, u cilju socijalne interakcije i emancipacije, u više zemalja (Hrvatska, BiH, Austrija, Mađarska, Njemačka, Češka, Nizozemska, Poljska, SAD, Italija). Od 2013. predaje na poslijediplomskom studiju na Institutu za umjetnost u kontekstu Umjetničkog sveučilišta u Berlinu (Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin). Supervizirala je i djelomično producirala niz projekata mladih umjetnika i umjetnica. http://kristinaleko.net/ Producentica programa je Maša Štrbac, povj. umjetnosti, voditeljica ureda organizacije koja je od 2019. do danas producirala 5 umjetničkih projekata u okviru programa.

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova. http://www.otvorenilikovnipogon.org/ Program Umjetnički pojmovnik javnog prostora organizacija provodi u kontinuitetu od 2018. godine – dosad su u okviru programa producirani javni umjetnički radovi mladih umjetnika/ca u Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Splitu i Zagrebu, uz financijsko pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i gradova u kojima su pojedini programi realizirani. https://otvorenilikovnipogon.home.blog/category/umjetnicki-pojmovnik-javnog-prostora/

Naslovna fotografija: prostorna instalacija Ene Janković “Hodali su, hodat će”, Umjetnički pojmovnik javnog prostora, Osijek 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s