Umjetnost u javnom i socijalnom prostoru – poziv za dostavu podataka za online katalog

U 2021. godini nastavljamo s prikupljanjem podataka o umjetničkim projektima u javnom prostoru i u zajednici koje objavljujemo u e-katalogu Umjetnost u javnom i socijalnom prostoru. Želja nam je na taj način pružiti uvid u ono što je na tom polju napravljeno posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. Podatke o projektima prikupljamo od samih protagonista – autora, udruga i organizacija, temeljem jedinstvenog upitnika.

Predložite nam svoje radove ili projekte za katalog. Oni mogu biti starijeg ili novijeg datuma, izvedeni u svim medijima, žanrovima i disciplinama vizualnih umjetnosti, kazališta (dokumentarno, istraživačko, verbatim kazalište), filma (docufilm), glazbe, plesa (komunalna koreografija) i izvedbenih umjetnosti, dizajna (participativni dizajn), arhitekture i urbanizma, komunalni (community) radio, DIWO projekti i dr. Važno je da su:
• društveno angažirani (smjeraju nekoj promjeni u društvu i-ili zajednici) i
• participativni – realiziraju se uz sudjelovanje ili suradnju građanstva, članova zajednice, i-ili publike
Pitanja u upitniku strukturirana su prema tim prioritetima te se odnose na oblik rada s građanstvom, profil grupe ili zajednice s kojom se radi, kao i na javni/društveni problem koji se radom adresira. Molimo Vas da u tom dijelu opisa budete konkretni, jer nam je cilj dobiti što precizniji uvid u ovaj vid umjetničke prakse, ocrtati dosege i trenutna ograničenja takvog rada ako postoje. Upitnik vidimo i kao priliku za samorefleksiju, propitivanje učinjenog. Ukoliko želite iznijeti iskustva i razmišljanja mimo navedenih pitanja, molimo Vas da ih navedete u polje za napomenu.

Vaše ćemo odgovore objaviti u formi standardizirane kataloške jedinice, kao na primjerima ovdje: https://umjetnostujavnomprostoru.wordpress.com/portfolio/. Kako Vaši prijedlozi budu pristizali, tako će se Katalog puniti i rasti – on će biti tim korisniji što će pokrivenost područja biti veća te Vam unaprijed zahvaljujemo na doprinosu.

Projekt realiziramo uz potporu Zaklade “Kultura nova” i Ministarstva kulture i medija RH, u sklopu programske linije Umjetnički pojmovnik javnog prostora.

* Naslovna fotografija: transparent na zapuštenom savskom Kupalištu u Slavonskom Brodu, dio happeninga udruge Usudi se realiziran u okviru projekta OLP-a Umjetnički pojmovnik javnog prostora, 2019. – foto: Udruga Usudi se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s