Umjetnost u javnom i socijalnom prostoru – poziv za dostavu podataka za online katalog

Pozivamo umjetnike/ce i radnike/ce u kulturi koje djeluju na području RH da dostave podatke o projektima društveno angažirane umjetnosti u njihovoj organizaciji, za online katalog Umjetnost u javnom i socijalnom prostoru u Hrvatskoj. U fokusu su projekti koji su provedeni ili se provode uz sudjelovanje građanstva. Želja nam je na taj način zainteresiranoj javnosti pružiti uvid u ono što je na ovom polju napravljeno posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. Budući da se od 2017. godine iz sredstava Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj financira sve veći broj takvih ili sličnih projekata, vjerujemo da će svima koji su u tom području aktivni, jedan pregledan online-katalog biti od interesa jer će im dati uvid u produkciju u povijesnoj perspektivi te omogućiti prezentaciju i evaluaciju svoga rada. Podatke o projektima prikupljamo od samih protagonista – autora, udruga i organizacija, temeljem jedinstvenog anketnog upitnika.

Predložite nam svoje radove ili projekte za katalog. Oni mogu biti novijeg ili starijeg datuma, važno je da su:
• društveno angažirani (smjeraju nekoj promjeni u društvu i-ili zajednici) i
• participativni – realiziraju se uz sudjelovanje ili suradnju građanstva, članova zajednice, i-ili publike

Zanimaju nas projekti i radovi izvedeni u svim medijima, žanrovima i disciplinama vizualnih umjetnosti, kazališta (dokumentarno, istraživačko, verbatim kazalište), filma (docufilm), glazbe, plesa (komunalna koreografija) i izvedbenih umjetnosti, dizajna (participativni dizajn), arhitekture i urbanizma, komunalni (community) radio, DIWO projekti i dr.

Vaše ćemo odgovore objaviti u formi standardizirane kataloške jedinice, kao na primjerima ovdje: https://umjetnostujavnomprostoru.wordpress.com/portfolio/ Rok za dostavu podataka otvoren je do kraja 2020. godine.
Projekt realiziramo uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova.

* Naslovna fotografija: transparent na zapuštenom savskom Kupalištu u Slavonskom Brodu, dio happeninga udruge Usudi se realiziran u okviru projekta OLP-a Umjetnički pojmovnik javnog prostora, 2019. – foto: Udruga Usudi se

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s