Demokratizacija kulture sjećanja u Drnišu i Kninu

Nastavljamo s višegodišnjim projektom Demokratizacija kulture sjećanja koji smo prošle godine započeli u Vodicama i Šibeniku. Ciklus otvorenih razgovora i tribina s građanima i građankama o spomenicima u njihovoj sredini ove godine provodimo u Drnišu i Kninu.

Zanimaju nas slijedeća razmišljanja: Što mislite o spomenicima u Vašem gradu? Kakve biste spomenike željeli vidjeti u svojoj sredini? Hoće li se spomenici podizati u budućnosti, kako će izgledati? Kako još možemo obilježiti sjećanje na nama važne događaje i osobe a da u tome svi sudjelujemo?

Dio programa odvit će se u formi učeničkih radionica u lokalnim srednjim školama, a dio kao radionice s građanstvom i tribine za javnost, prema slijedećem rasporedu:

Drniš, gradski trg Poljana: subota, 21. rujna u 11 h – javni razgovor/tribina

Knin, dvorana Studentskog doma „Fra Lujo Marun“, Krešimirova 22:

  • Srijeda, 25. rujna u 18 sati – radionica s građanstvom
  • Četvrtak, 26. rujna u 18 sati – javni razgovor/tribina

Program je otvoren za građane i građanke  svih generacija!

Demokratizacija kulture sjećanja je višegodišnji program umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon koji propituje, traži i želi pospješiti proces demokratizacije sjećanja i osnažiti običnog čovjeka ukazujući na njegovu motivaciju i pravo na sjećanje/komemoraciju. Riječ je o programu hibridnog formata koji je interdisciplinaran, participacijski i multimedijalan. Kroz razgovore, radionice, tribine i putujuću izložbu cilj je zajedno s građanima detektirati moguće strategije rekoncilijacije i liječenja neuralgičnih točki kolektivnog sjećanja. Sve faze projekta i građu s pojedinih lokacija prezentiraju se  kroz manju mobilnu izložbu i online arhiv projekta.

Program u 2019. podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Ministarstvo kulture RH. Dio programa u Kninu provodimo u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovre Montija a u Drnišu sa Srednjom školom Ivana Meštrovića – Drniš.

Naslovna fotografija: Zaton, spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu uz križ i spomen ploču u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu – foto: Kristina Leko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s