Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu – Poziv građanstvu

Otvoreni likovni pogon u partnerstvu s Muzejom Brodskog Posavlja u drugoj polovici rujna provodi program Umjetnički pojmovnik javnog prostora u Slavonskom Brodu. Cilj je programa jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici kroz mentorski rad s mladim umjetnicima/cama na lokalno specifične teme. U dane 17. i 18. rujna 2019. u Muzeju Brodskog Posavlja održat će se seminar na kojem će mladi umjetnici/ce predložiti umjetničke projekte za javni gradski prostor. Seminar će voditi umjetnica Kristina Leko sa suradnicima i bit će otvoren za sve građane/ke Slavonskog Broda koji će moći iznijeti svoje komentare. U nastavku je poziv građanstvu za sudjelovanje na seminaru:

Muzej Brodskog Posavlja poziva građane i građanke Slavonskog Broda da pomognu osmisliti umjetničke projekte na važne teme našega grada. Dođite u utorak,  17. rujna u 17 sati u Muzej Brodskog Posavlja, Starčevićeva 40. Bez obzira jeste li zainteresirani umirovljenici, mladi ili pak stručnjaci ili studenti… Svi, baš svi ste dobro došli!

Građanske inicijative imaju važnu ulogu u njegovanju demokracije u suvremenom društvu te često upravo one postavljaju pitanja od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice. Građani*ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici i njihovo je pravo da se o tome javno izjasne. Snaga njihove poruke može biti veća ako se poruka artikulira vizualnim simbolom ili akcijom u javnom prostoru i tu umjetnici*ce mogu dati svoj doprinos.

Seminar s umjetnicima i umjetnicama u organizaciji Otvorenog likovnog pogona i Muzeja Brodskog Posavlja održat će se 17. i 18. rujna i bit će otvoren za susrete s građanima. Odabrani će se umjetnički projekti realizirati od 27. do 29. rujna 2019. Seminar će voditi Kristina Leko, umjetnica (OLP Zagreb/UDK Berlin); Danijela Ljubičić-Mitrović, kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja (Slavonski Brod); Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti (OLP Zagreb); Vesna Vuković, kustosica (BLOK Zagreb).

  • Kako je živjeti u Slavonskom Brodu? Što u njemu volite a što vas smeta?
  • Sudjelujete li u javnom životu grada? Imate li osjećaj da možete doprinijeti nekoj pozitivnoj promjeni u njemu? Jeste li sami pokušali nešto učiniti?
  • Poznajete li umjetnike u svom gradu?
  • Može li umjetnost doprinijeti rješenju nekog problema? Znate li za kakav primjer u kojem su se umjetnici angažirali za neku stvar u gradu – kako je to izgledalo?
  • Imate li sami ideju kako bi s umjetnicima mogli svratiti pažnju na neki problem, okupiti građane oko njega ili ponuditi rješenje?

Ukoliko imate pitanja nazovite nas na tel: 097 643 97 13 ili pošaljite mejl: ured@otvorenilikovnipogon.org. U protivnom, slobodno dođite.

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU je suradnički projekt Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb i Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod a realizira se uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade „Kultura nova“ i Grada Zagreba.

Naslovna fotografija: Slavonski Brod, 6. rujna 2019. – foto: Danijela Ljubičić-Mitrović

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s